Bra distansarbetsgivare – oktober

Några månader kommer jag att lista fem arbetsgivare som har kommit långt med distansarbete. Det vill säga hur bra arbetsgivaren är på att leda sin verksamhet digitalt och platsoberoende. Missa inte att du kan vara med och lämna förslag!

Det räcker inte att högsta chefen kan arbeta på distans. Det krävs mer*: En distansarbetsgivare är en arbetsgivare som har en positiv syn till distansarbete. ”Bra” innebär att distansarbetsgivaren har gjort något aktivt för att förbättra för sina anställda så de kan arbeta flexiblare. Det kan också innebära att organisationen arbetar aktivt för att förbättra för distansarbetare.

Syftet med listan är:

 • att inspirera andra företag och organisationer som funderar på att införa distansarbete
 • att hjälpa arbetssökande som letar efter en bra arbetsgivare som erbjuder bra distansarbetsmöjligheter **

OBS! Har du förslag på bra distansarbetsgivare som du vill att jag ska presentera i listan kommande månader så lämna ditt förslag här eller skicka ett direkt meddelande.

Fem-i-topp för oktober

 1. Westander, PR-byrå i Stockholm – www.westander.se
  Motivering: ”Westander har nischat in sig på att locka effektiva småbarnsföräldrar och har bland annat en policy om att medarbetarna inte ska arbeta mer än 40 timmar i veckan.” Det här är verkligen underbar läsning. Westander sänder ut signalen att här mår de anställda bäst. Det påverkar deras attraktionskraft både hos kunder och blivande anställda. Läs mer: SvD – Flexibelt föräldraliv med jobbet i mobilen
 2. Akademiska sjukhuset i Uppsalas landsting – www.akademiska.se
  Motivering: ”Sedan förra hösten har tre medicinska sekreterare på vårdadministrativ service på Akademiska sjukhuset i Uppsala jobbat hemifrån på prov. Efter en utvärdering har arbetsgivaren nu beslutat att införa möjligheten att jobba på distans från hemmet ett par dagar i veckan.” Det här visar att områden som förknippas med hög säkerhet också kan lyckas införa distansarbete. Läs mer här: Klart med distansarbete för läkarsekreterare
 3. Energimyndigheten i Eskilstuna och Stockholm – energimyndigheten.se
  Motivering: Myndigheten var tidiga med att införa distansarbete i verksamheten. Kanske första myndigheten i Sverige. De har haft en distansarbetspolicy en längre tid men nu tar myndigheten nästa steg och skrotar policyn för att det helt enkelt har blivit så naturligt att arbeta mobilt så den inte längre behövs. Cheferna har lång erfarenhet av att leda personal och verksamheten på distans.
  Läs mer: Möten är centrala för att det ska fungera
 4. Polhemsskolan i Gävle – gymnasieskolan.gavle.se/polhemsskolan
  Motivering: Det Mikael Bondestam har gjort med undervisningen på Polhemsskolan är inspirerande och jag hoppas verkligen att fler lärare och fler skolor följer detta goda exempel. I grunden handlar det även om en arbetsgivare som har tillåtit att delar av verksamheten provar något nytt. Det här kan bidra till att fler lärare på sikt kan arbeta mer på distans. Läs mer här: Matteläraren blev Youtube-kändis
 5. Sigma AB i Sverige – www.sigma.se
  Motivering: På Sigma lever man som man lär och tillåter distansarbete och dessutom hjälper Sigma företag att bli bättre på mobila arbetssätt. De har en satsning för att fler företag ska kunna erbjuda distansarbete och aktivitetsbaserade kontor.
  Läs mer: Att införa en mobil arbetsplats och ett mobilt arbetssätt är en förändringsresa

Nya distansarbetsgivare kommer i början av november.

Följ gärna Distansarbeta mera på facebook!

* Senare kommer mer information här på winnforce.se, så du själv kan se vad som ligger till grund för min topplista. Den är under utveckling.
** OBS! Tänk på att det är få företag som låter nyanställda distansarbeta de första 6 första månaderna.

1 Comment
 • Arja Hannuksela

  november 22, 2015at9:00 f m

  Du som redan nu jobbar hemifrån – hur är det?
  Jobbar du heltid?
  Lönar det sig lönemässigt jmf med ”ordinarie arbete” på din gamla arbetsplats?
  Saknar du inte dina arbetskamrater?