Bara kontoret är säkert

Ursäkt nr 3 av 13 – ”Bara kontoret är säkert” är en av de svårare ursäkterna att bemöta som anställd. Säkerhet är helt klart viktigt när vi arbetar så därför är den här ursäkten svåraste att fixa till snabbt. Den kräver en stor insats av alla inblandade. Men det viktigaste är att det går att fixa.

Det är många företag som anstränger sig till max för att förbjuda program och stoppa webbsidor på företagets datorer. Sedan har de ändå chefer som har med sig okrypterade laptops utanför kontoret. Fler och fler anställda tar med sig egen laptop eller en egen smart telefon. Det hjälper tyvärr inte att ha den tjockaste pansarplåten på kassavalvet om dörren står helt öppen. Så lös säkerheten aktivt inte passivt genom att förbjuda.

Här hittar du ett förslag på en checklista (Evernote).

Här lite kommentarer från diskussionen på Distansarbeta mera på Facebook:

Ronni: ”Sitt inte på publikt wi-fi, använd VPN anslutningar. Sitt med en vägg mot ryggen. Låna inte ut datorn. Använd starka lösenord eller inga alls(trollar inte nu), ha inte längre än 1,25m till datorn, dom som gjort någon form av militär utb. har nog lite lättare för detta.”

Johan: ”Pratar vi nu om Säkerheten som faktiskt säkerhet, eller säkerhet som en känsla?
För allt hänger isf på din dator, Om du vet vad du pysslar med när du sitter vid din dator och ditt företag kan erbjuda VPN med t.ex PEAP och IKEv2 så är det ju ingen ursäkt heller.”

Vad säger du om ursäkten? Är det bara på kontoret som det går att få till säkerheten? Vad skulle du behöva för att känna dig tryggare när du arbetar på ett fik? Har du tips på hur vi skyddar informationen som distansarbetare så är du välkommen att dela den här.

Slutsats: Det går att lösa säkerheten men det krävs ett arbete av alla inblandade.

Tags: