Sidan uppdateras inte längre och vi hänvisar till https://suplabbet.se som ger dig mer tips om hur du lär dig att ståpaddla och förbereda dig inför turer och kurser.

Säkerhet vid ståpaddling:

På vattnet så kommer alltid säkerheten först och här kommer några tips och råd:

  • Du måste du vara simkunnig för att kunna paddla SUP-bräda, även om det är ovanligt att någon ramlar i.
  • Är du gravid och vill paddla så måste du kunna paddla innan du ger dig ut på vattnet och ska stå upp. Läs mer om att vara gravid på SUP här och här finns lite tekniktips.
  • Har problem med att stå på knä och/eller att resa dig upp från liggande till stående så ta hjälp av någon.
  • Alla brädor bör vara utrustade med en leash (ett elastiskt band/säkerhetslina) som du fäster i brädan och runt fotleden.
  • Ska du paddla själv, paddla på öppet vatten, långfärd eller bara öka din trygghet så använd flytväst.
Grupp-SUP-tur med frukost 06.15 på morgonen. Foto: Josefin Winnfors, winnforce.se
Träningskläder är bäst. Bild från grupp-SUP-tur i Strängnäs, från Visholmen, med frukost en tidig morgonen juni 2018. Patrik visar hur man kan sitta. styra och paddla. Vi börjar sittande för att få kontroll på svängar och stopp. Sedan ställer vi oss upp. Enkelt!

Kläder och tips vid paddling:

Att paddla SUP är en härlig upplevelse även när solen inte visar sig, så därför så kommer här lite tips på olika kläder som passar bäst vid olika väder. Du behöver inte vara rädd för att falla i vattnet, tvärtom, det är bara härligt att plaska i ibland för att svalka av sig. Väldigt få ramlar i vattnet pga obalans. En SUP är generellt stadigare än normala kajaker och kanoter. Många använder en våtdräkt för att hålla värmen på höst och vår. På sommaren handlar det om att skydda sig mot solen så undvik att paddla längre tider i badkläder. Om du är mer erfaren kan du självklart paddla i fitnesskläder även om det är kallt i vattnet. Men ta alltid med dig vatten i vattenflaska och en mobil i vattentät fodral! Glöm inte att njuta.

Väder och vattentemperatur:Kläder och rekommendationer:
Solsken över 17 grader i vattnet Badkläder, t-shirt, top och eventuellt något på huvudet. OBS! Ta med vattenflaska!
Molnigt över 17 grader i vattnet Badkläder/fitnesskläder, t-shirt, långärmad och eventuellt ett par träningstights
Lite regn över 17 grader i vattnet Badkläder/fitnesskläder, t-shirt, vindjacka och eventuellt ett par träningstights
Mycket regn över 17 grader i vattnet Lättare regnkläder eller vindjacka som inte blir tunga i vattnet
Blåsigt 7 m/s eller mer Det går att paddla men det kräver lite mer erfarenhet ute på mer öppet vatten. Badkläder/fitnesskläder + vindjacka, t-shirt och eventuellt ett par träningstights.
Kallare än 16 grader i vattnet Kan du ha på dig en våtdräkt eller varmare träningskläder med flytväst. Vill du paddla när det är mycket kallare i vattnet så måste du ha våtdräkt/torrdräkt.
Oavsett väder och vindar Glöm inte vattenflaskan och mobil.
Vid åska eller stormPaddla inte alls – stanna i land. Fara för livet.