Olika SUP-brädor

Finns två huvudgrupper uppblåsbara och fasta/hårda SUP-brädor. Där de fasta brädorna är lite snabbare, men de uppblåsbara är numera nästan lika snabba. Äldre brädor kan vara lite långsammare i vattnet. Vilket passar till bad och lugna yogapass.

För och nackdelar med de olika huvudgrupperna:

Uppblåsbar SUP-bräda eller “ISUP-bräda”

+ Enklare att transporter med ryggsäck på resan och/eller i bilen.
+ Mer tålig mot klippor och vassa metallföremål på gamla bryggor.
– Lite långsammare än en hård bräda.
– Kan tappa luft om temperaturen skiftar och vattnet blir kallare.

Fast/hård SUP-bräda

+ Snabbare på vattnet
+ Tappar inte luft vid temperaturskiften – bättre vid långdistanspass
– Är lite ömtåligare
– Svårare att transportera vid resa

 

Undergrupper:

Race / Touring-SUP /Sport

Finns både fasta och uppblåsbara brädor inom denna undergrupp av brädor. SUP-brädorna i denna undergrupp är främst till för dig som vill träna/motionera eller tävla. Brädorna är de snabbaste och har det bästa glidet och den bästa riktningsstabiliteten av alla SUP-brädor. Nackdelen är att de är ofta lite smalare och kräver bättre teknik av paddlaren.

Det finns Race- och Touring-brädor som vi använder på våra träningspass och guidade turer/utflykter. De uppblåsbara touringbrädorna går att hyra.

Allround-SUP

För dig som vill ha en SUP-bräda som är bra till olika aktiviteter som att motionspaddla, göra utflykter, surfa vågor eller göra yoga. Finns till och med special anpassade brädor för yoga där bredden är något vidare och handtag i mitten saknas för att du ska få bra underlag att träna på. Finns uppblåsbara allround-brädor att hyra.

Grupp-SUP

Brädor där flera personer kan paddla tillsamman. Det finns en stor uppblåsbar SUP-bräda (XL) till privat bokade gruppaktiviteter.

Våg-SUP

För dig som vill paddla och surfa i vågor. Brädorna svänger enklare än andra brädor. De flesta våg-SUP:aar är fasta brädor för det behövs en tunn vass kant som ger brädan bättre svängförmåga än vad en en uppblåsbar bräda fixar. Vi har en hybrid SUP-surf-bräda hård/fast som du kan få hyra. Mejla för bokning. Tips att surfa på Torö eller hyra med till Apelviken i Varberg.

Wind-SUP

En bräda som det både går att vindsurfa och paddla med.  Finns Wind-SUP-bräda som du kan hyra. Mejla för bokning och detaljer.

Tandem-SUP

En bräda som ni kan vara två på och paddla med. Ett barn eller en hund får lätt plats sittande i fören. Mellan er kan ni fästa picknick-korgen. Det finns en uppblåsbar tandem-bräda för uthyrning. Mejla för bokning.

 

 

 

Tags: