Distansarbeta eller yahooa

_56014902_office_getty

Hewlett Packard gör tydligen en Yahoo och stoppar distansarbete för sina anställda. Det är en tråkig nyhet ibland alla positiva nyheter som finns kring ämnet. På inc.com kan vi läsa om att Hewlett Packards tar några steg tillbaka i utvecklingen.

“We are in a multi-year journey to turn HP around, and we have put in place a plan to restore HP to growth. We know where we need to go, and we’re making progress,” HP CEO Meg Whitman wrote in a note posted to the company’s website.

På hp.com hittar jag inte längre anteckningen som artikeln på inc.com länkar till men på flera andra platser hittar jag information om beslutet. På hoffingtonpost.com kan man läsa att Meg Whitman vill skapa ett bättre samarbete och det började inte med att man arbetar långt ifrån varandra i sina hem. Det har hon helt rätt i. Förr i tiden så började vårt samarbete med att vi träffades vid olika mötesplatser som lägereld, utanför kyrkans anslagstavla och vid byns torg.

Men det Meg W helt verkar missat är att fler och fler i vår tid nu har tekniska möjligheter att samarbeta och vara sociala på digitala mötesplatser. Det ersätter inte fysiska möten med det skapar möjligheter och frihet. Det är faktiskt en revolution i hur vi samarbetar. Att Meg väljer att ställa samarbete på kontoret och distansarbete emot varandra tycker jag är märkligt.

Två ytterligheter

Det finns alltid ytterligheter i allt, vi kan göra något för mycket åt ena eller andra hållet och så är det även inom distansarbete.

1. Alla på kontoret överdrift: Alla åker till sitt kontor och är alltid på kontoret när de arbetar. Cheferna går runt och kontrollerar att de anställda gör sitt jobb. När de anställda är hemma så arbetar de för de har fått en telefon med jobbmejlen som påminner hela tiden.

2. Ingen på kontoret överdrift: Alla anställda arbeta hemma hela tiden. Det finns inget centralt kontor och när de anställda träffas en gång per månad så hyr företaget rum. Cheferna vet inte vad de anställda gör och men ringer ibland.

Rent historiskt så har vi gått från att ha alla verktyg på en plats till att fler och fler arbeten blivit platsoberoende. Vi har långt kvar innan alla är platsoberoende på riktigt men rent praktiskt kan många arbeta var vi vill. Men vi behöver inte överdriva åt något håll.

Vinsterna är många om vi minskade våra resor till kontoret. Minskad stress och ökad produktivitet. Så satsa på utbildning och stöd till cheferna så de kan bli bättre på att leda personal som någon dag i veckan behöver sitta och arbeta på en annan plats.

Vad tyvärr HP och Yahoo verkar tror är att de måste bestämma sig för det ena eller det andra. Mitt råd är att hitta en bra blandning, ert företags DNA. Målet är att personalen ska prestera mer men samtidigt må bättre.

Det är populärt med siffror så varför inte använda att vi ska arbetar 3:2 eller 4:1. En till två dagar i veckan räcker långt att arbetar utanför kontoret och de övriga dagarna åker du till kontoret. Det är fortfarande viktigt att vi träffas och har möten på en mötesplats och här är kontoret fortfarande överlägset. Men även fik eller kontorshotell kan fungera som mötesplatser.

Börja med att ta ett litet steg i taget och prova er fram. Våga testa och utvärdera löpande på vägen. Alla vill inte arbeta på distans och många vill gärna ha folk runt omkring sig. Kanske ett flexkontor är nästa steg i er kontorsutveckling.

Men håll med om att det måste ligga mer bakom att några företag just nu väljer att hålla sig kvar, eller till och med som i Yahoos och HPs fall, ta flera steg tillbaka. Vad är det som får företag och organisationer att välja ökad kontroll och skydda kontoret som enda arbetsplatsen? Svaret är nog inte bara en sak utan säkert många faktorer. En tanke som slår mig ofta är vad som händer med kontorsfastigheterna i stan om majoriteten av de som pendlar istället väljer att distansarbeta?

Redan idag står kontoren mer än halvtomma. Har hört att det bara är 40% av de fasta kontorsplatserna, på ett svenskt företag, som används en normal arbetsdag. På ett konsultföretag ska det vara tomt, det är normalt. Konsulterna ska vara hos kunderna. Men även här har man satsat på stora kontor öppna kontor som idag står nästan helt tomma.

Till sist så funderar jag på om yahooa kan bli ett verb, något man gör. Ska vi Yahooa idag (sitta på kontoret så chefen ser oss)?

HPs beslut:

Deck” Needed, Requiring Most Employees to Work at the Office (Memo)

Hello Meg Whitman! Telecommuters Are Not the Problem

Yahoo:

Marissa Mayer breaks her silence on Yahoo’s telecommuting policy