Om jag inte kan se de anställda, hur vet jag då att de arbetar?

Ursäkt nr 2 av 13:

”Om jag inte kan se de anställda, hur vet jag då att de arbetar?”. Den här ursäkten handlar om att chefer och och andra anställda på kontoret tror att du bara sitter och slappar hemma. De tror att du sover, tittar på tv, spelar spel och surfar på internet. Nu ska jag avslöja en sak som de på kontoret inte tänker på. Det är faktiskt fullt möjligt att göra alla de här sakerna på ett vanligt kontor också. Det är till och med mer troligt att det inträffar på just kontoret.

Så oavsett var medarbetarna arbetar så behandla de som vuxna ansvarsfulla människor och lita på dina anställda och dina kollegor. Då gör de jobbet och om inte så är det troligen bara fel person som försöket att göra jobbet. Ni är i samma lag. Vi är olika och behöver olika hjälpmedel och förutsättningar för att utföra vårt jobb. Vissa behöver lugn och ro och andra vill sitta tillsammans med andra i ett mötesrum för att få jobbet gjort.

Här lite kommentarer från diskussionen på Distansarbeta mera på Facebook:

Matilda: ”Förhoppningsvis så märks det väl på resultatet att man har jobbat. Om ingen ens märker någon skillnad om du jobbar eller spelar spel så kan man ju undra om tjänsten behövs över huvudtaget….”

Lisa: ”Oftast så är man ju mycket mer arbetseffektiv när man sitter till exempel hemma.

Micke: ”Man måste självklart lita på varandra oavsett var man befinner sig.

Robert:
Rent generellt handlar det om tillit. Och detta saknas alltför mycket i vårt samhälle. Anledningen är säkerligen historisk. Förr anställdes du nästan alltid för att vara en maskin. Både i fält och i industrin eller i byggsektorn. Där är du i praktiken anställd för dina händer och din erfarenhets skull. Så är det fortfarande inom de sektorerna, och där kan man inte heller distansarbeta.

Distansarbete är något som endast finns inom tjänstesektorn, och där handlar det, som jag sa, om tillit. Du är anställd till din tjänst för att du tillför en kunskap som företaget behöver. Denna kunskap är det som ska generera inkomst.
Så, vid anställning, har din arbetsgivare och du ingått ett förtroendesamarbete: Din kunskap/hjärna i utbyte mot arbete/uppdrag.
Att då komma till dig och säga ”jag vill bevaka dig” är ett brott mot den överenskommelsen, för hur kan du både vara den som företaget har förtroende till och vara den som de känner att de behöver övervaka på en och samma gång?

Skulle det nu vara så att det är du som bryter tillitsavtalet, och faktiskt sitter och spelar på arbetstid, så är det något som ändå kommer att märka på det du levererar. Kanske inte på en gång, och det finns verkligen undantag eller storbedragare även här. Tänker på tex. amerikanen som anlitade indier för att göra hans jobb, och tysken som gick i pension med ett brev till sin chef att han aldrig lyft ett enda finger i sitt jobb. Men har företaget eller organisationen bra styrning och mätmetoder för att följa upp arbetsinsatser så kommer det att synas förr eller senare.” avslutar Robert.

Slutssats: Behandla de anställda som ansvarsfulla individer och du får ansvarsfulla individer. Om du som chef inte kan låta de anställda arbeta utanför kontoret utan att känna rädsla för att de inte kommer att göra sitt jobb. Då är inte distansarbete själva problemet. Är det fel på rekryteringsprocessen eller har ni otydliga arbetsuppgifter?

Tags: