Framtidens mötesutrustning för distansarbetare

IMG_0865

Igår var jag och provade Oculus-glasögon på Söderhavet. Oculus Rift är en huvudmonterad bildskärm i 3D (3D-head-mounted display, HMD) med headtracking, som känner av åt vilket håll du tittar åt. Se filmen längre ner på sidan. Det är än så länge bara en prototyp som endast är tillgänglig för utvecklare.

Stefan Geens demonstrerade glasögonen och är den på Söderhavet som arbetar med teknisk design. Det första som slår mig är att det här kan bli framtidens mötesutrustning för distansarbetare. Men samtidigt så krossas mina tankar av att jag ser hur alla som är med på mötet har varsin Oculus framför ögonen. Det skulle kanske inte fungera rakt av som tekniken ser ut idag men tanken på att kunna se de andra på mötet runt bordet är ändå lite spännande tycker jag. Än så länge fungerar vanliga videomöten och fysiska möten nog helt klart bäst. Dessutom är glasögonen utvecklade till spel. Det finns många tillämpningsområde för VR-tekniken bland annat utbildning, träning, sjukvård, design, konstruktion, forskning och spel.

Men det går redan nu att vara lite social och samarbeta via Oculus över nätet. En tillämpning som jag fick se och prova var en rymdsimulator där du styr dig själv fritt runt en digital kopia av en rymdstation. När jag vrider på huvudet så ser jag vad som finns ovanför mig och när jag tittar ner ser jag jorden under mig. I den virtuella miljön så kan man även se andra med Oculus systemet. Riktigt häftigt tycker jag. Men när jag i slutet av visningen får prova att åka berg- och dalbana så känner jag mig faktiskt lite åksjuk. Men helhetsintrycket av brillorna riktigt bra men som distansarbetsutrustning är det mycket kvar.

Läs mer om Oculus på Söderhavets blogg eller så kan du gå in på Oculus webbplats.

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=EKhp4H3DUwE]

Spacewalk is a networked interactive experience about taking a space walk outside of the International Space Station. Players collectively take on the role of astronauts navigating and exploring the structure of the space station. Se en film och läs mer på NBC:

http://www.nbcnews.com/technology/spacewalk-international-space-station-your-couch-6C9804867

 

1 Comment
  • Patrik Winnfors

    oktober 25, 2013at11:25 f m

    Stort tack till Söderhavet! Speciellt till Stefan som tog sig tid och demonstrerade tekniken. Mvh Patrik