Digitalt ledarskap när alla sitter på distans

Digitalt ledarskap på ett företag kan handla om att ha ett digitalt försprång jämfört med andra företag. Dvs. när ert företag leder den digitala utvecklingen i vald nisch. Men det finns även ett annat sätt att se på det digitala ledarskapet, som skapar en helt annan kraft och nytta. Denna förmåga kan ses som företagets digitala mognad.

För mig så handlar det digitala ledarskapet främst om hur företaget leds med hjälp av ny digital teknik oavsett var kompetensen sitter rent fysiskt. Ett ledarskap som är mer optimerat och anpassat till våra nya digitala verktyg.

Det handlar även om ett nytt ledarskap som kräver disciplin, ärlighet och ansvarstagande i relationen mellan medarbetare, men som samtidigt ger flexibilitet och ett ökat välmående. Rätt använt så ökar produktiviteten och kreativiteten.

På många stora företag är fortfarande mejlen och mötena de mest använda informationsvägarna. Vi distansarbetar med mejlen fast vi sitter bara ett par skrivbord från varandra. Vi vill ju inte störa kollegan med ett fysiskt möte.

Det finns bra och dåliga möten och det kan handla om möteskultur och om enstaka personer. Jag tror inte vi ska sluta att träffas Men jag är övertygad om att många möten till och med skulle bli bättre om de ersätts med chatt, ip-telefoni, videomöte eller med skärmdelning.

Digitalt ledarskap handlar om att använda rätt teknik smartare och på så sätt fortsätta att vara närvarande som chef även när stora delar av personalen ibland sitter och arbetar på distans. Som ledare med anställda på distans så är det viktigt att verkligen känna sina anställda och verkligen aktivt arbeta med kommunikationen. Vissa anställda har ett dagligt behov av ett telefonsamtal medan andra anställd är mer eller mindre självgående – precis som på det vanliga kontoret.

Som chef och ledare i en modern organisation så tror jag att det är extra viktigt att du verkligen behärska olika mötesverktyg och presentationstekniker så du kan stötta dina anställda så de får gjort jobbet oavsett plats och tid. Grunden i denna första mognadsfas är att du som chef har kunskap och erfarenhet om digitala arbetssätt men det är lika viktigt att ni har ett riktigt bra IT-stöd.

Vad tycker du är viktigt i den digitala omvandlingen som vi är mitt uppe i?

Kommentarer finns här: Samma post på LinkedIn.

Tags: